Menu Sluiten

Presentatieangst (Vrerience)

Malintis heeft een virtual reality programma ontwikkeld voor de behandeling van presentatieangst en podiumvrees. Het staat bekend onder vele andere namen, zoals glossofobie, lalofobie, of plankenkoorts. Hoewel er subtiele verschillen zijn tussen de vele verschillende termen, zijn de overeenkomsten duidelijk groot. Het is een sociale angst die ontstaat bij het presenteren en/of presteren tegenover een groep mensen. Het is niet abnormaal om zenuwachtig te worden in zulke omstandigheden, maar we spreken van een angst of fobie, wanneer dit in een extreme mate wordt ervaren. Iemand met deze angst kan alleen al bij het idee van moeten presenteren op een podium klamme handen, een versnelde hartslag of misselijkheid ervaren.

We kunnen het eng vinden hoe de aandacht van zo veel mensen alleen op jou wordt gevestigd; mensen die over je kunnen oordelen, iets over je kunnen vinden, of verveeld kunnen raken. Het engste bij presentatieangst is het idee om te kunnen falen. Je vindt het een afschuwelijk idee om een grove fout te maken net wanneer zo veel mensen dat dan zien. De cirkel is al helemaal compleet wanneer je bang bent dat je juist door de zenuwen de fout in zult gaan. Dit, terwijl in werkelijkheid een publiek niet half zo kritisch is. De hoogste eisen stel je aan jezelf.

presenteren angst vr
“Wat gaan ze wel niet denken als ik het niet goed doe..?”

Presentatieangst behandelen als leuke uitdaging

Nu heeft presentatieangst een behandelprogramma gekregen in onze therapeutische VR-bibliotheek genaamd Vrerience. Net als de meeste van onze VR-programma’s, wilden wij het hierbij ook voor elkaar krijgen om zowel een leerzame als leuke ervaring te geven. Je staat voor een virtueel publiek om je presentatie of optreden te oefenen, terwijl alle ogen op je gericht staan. Er kan een spel-element worden aangeschakeld, waarbij een lamp laat zien in hoeverre je presentatiewijze het enthousiasme van het publiek weet te krijgen.

Een doffe, rode lamp vraagt wat meer zelfvertrouwen en energie.
Een felle, groene lamp zegt dat je staat te stralen!

Hierbij zit je therapeut niet simpelweg te wachten tot je klaar bent. De behandelaar kan op het scherm zien waar je in uitblinkt en wat mogelijk beter kan. De aandacht van een publiek krijg je echt goed met een gezonde, rechte houding waarmee je met je gezicht contact maakt met de mensen voor je, je spreekt luid en duidelijk, en je lichaamstaal maakt je prettig en professioneel om naar te kijken. De sensoren in de VR-headset en de controllers geven al deze informatie door aan de computer van de behandelaar, zodat die je de nodige aanwijzingen en motivatie kan geven. Het helpt je niet alleen maar met de manier waarop je overkomt, maar een zelfverzekerde houding zal ook op een zodanige manier inwerken op het gevoel waarmee je voor de groep staat.

Vrerience is verkrijgbaar op Steam en bedoeld voor professioneel gebruik. Neemt echter niet weg dat wij graag iedereen een kijkje willen laten nemen! Zie hier meer. Ben je zelf geïnteresseerd in een behandeling voor presentatieangst? Dan kun je altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend intakegesprek.

juichend publiek presentatieangst
“Dank u, dank u!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *