Menu Sluiten

Vrerience – Angst voor Groente (Lachanofobie) en Fruit (Fructofobie)

Malintis heeft een virtual reality programma ontwikkeld voor de behandeling van lachanofobie (angst voor groente) en fructofobie (angst voor fruit). Dit programma is opgenomen in de VR-therapie biliotheek Vrerience. Het betreft twee relatief zeldzame angsten waar veel mensen niet bekend mee zijn. Zoals bij veel fobieën, kan de angst voor groente of fruit (of beide) zijn ontstaan door een ingrijpende, mogelijke traumatische gebeurtenis waar groente of fruit iets mee te maken hadden. Wellicht heeft iemand zich als kind in een stuk groente of fruit verslikt en heeft de benauwdheid ervoor gezorgd dat er een blijvende angst naar is ontwikkeld. In andere gevallen kan de angst associatief zijn. Het is dan mogelijk dat de vormen of kleuren van deze voedingsmiddelen je aan een angstige gebeurtenis doen denken. Vooral in dat laatste geval is het voor een behandelaar belangrijk om de therapie niet alleen te richten op het bestrijden van de angstsymptomen, maar ook om aandacht te besteden aan de reden waarom de angst is ontstaan.

Het speelt zich af in een vrij neutrale en rustige omgeving; namelijk onze eigen praktijkruimte. Op onze tafel staat nu in de simulatie een lege fruitschaal. De behandelaar heeft de keuze uit vele verschillende groente- en fruitsoorten die plotseling in deze schaal kunnen worden gelegd. 

Er is van alles wat, maar we zijn vooral trots op onze ui. Het detail, de textuur, de reflectie van onze lampen. Daarnaast stinkt het in VR aanzienlijk minder.

Lachanofobie en Fructofobie behandelen in een veilige omgeving

Nu heeft onze therapeutische VR-bibliotheek genaamd Vrerience dus een behandelprogramma voor lachanofobie en fructofobie. Net als de meeste van onze VR-programma’s, wilden wij het hierbij ook voor elkaar krijgen om zowel een leerzame als leuke ervaring te geven. Je kunt in een virtuele, maar realistisch uitziende omgeving, oefenen om jezelf te laten wennen aan groente of fruit. Je hoeft het nu niet te ruiken, niet te proeven, en je weet dat het slechts een simulatie is van een werkelijk stuk groente of fruit. Van veel objecten is zowel een gesneden als ongesneden versie. Hoewel de behandelaar bepaalt welke objecten zich in de schaal bevinden, of ze wel of niet gesneden zijn, en hoe dichtbij de schaal zich bij de cliënt bevindt, kan de cliënt de stukken groente of fruit vastpakken, verplaatsen, of ermee gooien.

Op dit moment niet te snijden objecten waar de behandelaar uit kan kiezen zijn: komkommer, knoflijk, en ui. De objecten waar ook een gesneden versie van bestaat zijn appel, banaan, kiwi, meloen, sinaasappelen en aardbeien.

Er is van alles wat, gesneden en ongesneden.
Indien gewenst, kun je er een vreselijke rommel van maken.

Vrerience is verkrijgbaar op Steam en bedoeld voor professioneel gebruik. Neemt echter niet weg dat wij graag iedereen een kijkje willen laten nemen! Zie hier meer. Ben je zelf geïnteresseerd in een behandeling voor lachanofobie of fructofobie? Dan kun je altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend intakegesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *