Menu Sluiten

Claustrofobie en angst voor liften (Vrerience)

Malintis heeft een virtual reality programma ontwikkeld voor de behandeling van claustrofobie en heeft deze opgenomen in het VR-therapie programma Vrerience. Simpel gezegd is claustrofobie een angst voor kleine ruimtes, of de angst om in kleine ruimtes vast te zitten. Het programma maakt gebruik van een type omgeving dat voor veel mensen met claustrofobie berucht is; namelijk de lift. Een lift kan voor veel mensen met claustrofobie zeer beangstigend zijn. Niet alleen is de ruimte relatief klein. Je bent ook overgeleverd aan het mechanisme die je van de ene naar de andere verdieping brengt. Wat als dat mechanisme defect is? Wat als je echt een keer daadwerkelijk bevrijd moet worden? Het kan nog benauwder voelen om in een lift te zitten zonder ramen of enige zichtbare indicatie van beweging. Je moet er dan maar van uit gaan dat de lift daadwerkelijk je vervoert naar de plaats van bestemming. Het gevoel van angst kan zich uiten in symptomen zoals klamme handen, een versnelde hartslag, duizeligheid of misselijkheid.

“Wie haalt mij hier uit?”

Claustrofobie behandelen als een leuke uitdaging

Nu heeft onze therapeutische VR-bibliotheek genaamd Vrerience dus een behandelprogramma voor claustrofobie. Net als de meeste van onze VR-programma’s, wilden wij het hierbij ook voor elkaar krijgen om zowel een leerzame als leuke ervaring te geven. Je kunt in een virtuele, maar realistisch ogende omgeving, oefenen om je per lift te laten vervoeren tussen verschillende verdiepingen. Op de begane grond bevind je je in een typische lobby van een kantoorgebouw, waarbij dan ook elke verdieping een typische kantoorgang vertoont. Hoe hoger je komt, des te groter is het uitzicht over de stad die je kunt bezichtigen via het raam die je voor je ziet zodra de liftdeuren zich openen. De negende verdieping is de hoogste. Dat is bovenop het dak van het gebouw waarbinnen je oefent. Het uitzicht over de stad is mooi en zeer ruimtelijk; een mooie beloning voor de lange reis in de lift die je hebt afgelegd!

claustrofobie lift
Wanneer de liftdeuren op de eerste verdieping zich openen, zie je hoe hoog je nu staat.
claustrofobie lift dak
Je hebt de negende verdieping bereikt? Geniet van het uitzicht!

Hierbij zit je therapeut niet simpelweg te wachten tot je klaar bent. De behandelaar kan op het scherm meekijken waar de cliënt op dit moment naar kijkt, en kan samen met de cliënt een oefening opstellen en kijken in hoeverre de grenzen in virtual reality kunnen worden verlegd. De behandelaar kan wel op elk moment een technische storing in de lift veroorzaken. De lift staat dan stil, een rood veiligheidslicht schiet aan, en niks van het mechanisme reageert meer op wat de cliënt doet. Zie het als een oefening om te leren vertrouwen. De “hulpdiensten” komen je echt wel uit de lift halen. In dit geval is het de behandelaar die met een druk op de muisknop de lift weer kan laten werken. In de tussentijd is het een kwestie van geduld hebben, net als in het echt!

Vrerience is verkrijgbaar op Steam en bedoeld voor professioneel gebruik. Neemt echter niet weg dat wij graag iedereen een kijkje willen laten nemen! Zie hier meer. Ben je zelf geïnteresseerd in een behandeling voor claustrofobie? Dan kun je altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend intakegesprek.

“Dit keer ben ik klaar om naar de derde te gaan!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *