Menu Sluiten

Virtual Reality voor agorafobie en de angst voor open ruimtes (Vrerience)

Malintis heeft een virtual reality programma ontwikkeld voor de behandeling van agorafobie en heeft deze opgenomen in de VR-therapie bibliotheek van Vrerience. Simpel gezegd is agorafobie een angst voor grote ruimtes die het gevoel kan geven dat het moeilijk is om hieruit te ontsnappen. De angst manifesteert zich vaak in de vorm van een angst voor pleinen, grote straten of het algemene buiten zijn.

Ons nieuwste programma is een simulatie die plaatsvindt in een grote stad. Voor iemand met agorafobie, biedt een stad verscheidene uitdagingen. In de virtual reality-stad bevinden zich grote straten, pleinen, hoge en lage gebouwen. Daarnaast is het een fictieve stad, dus het biedt ook een uitdaging wat betreft het omgaan met een onbekende, ruime omgeving.

Een lange, wijde weg kan voor iemand met agorafobie angstwekkend zijn.

Agorafobie behandelen als een leuke uitdaging

Nu heeft onze therapeutische VR-bibliotheek genaamd Vrerience een behandelprogramma voor agorafobie. Net als de meeste van onze VR-programma’s, wilden wij het hierbij ook voor elkaar krijgen om zowel een leerzame, als leuke ervaring te geven. Je kunt in een virtuele, maar realistisch ogende omgeving, oefenen om je te navigeren door de wijde straten en ruime pleinen van een stad. Zoals bij een echte stad wandelen er voetgangers rond die allemaal hun eigen bestemming hebben.

agorafobie VR
Verken je de stad bij dag of nacht…
agorafobie VR
… of tijdens een dikke mist?

Hierbij zit de therapeut niet simpelweg te wachten tot je klaar bent. De behandelaar kan op het scherm meekijken waar de cliënt op dit moment naar kijkt, en deze kan samen met de cliënt een oefening opstellen en kijken in hoeverre de grenzen in virtual reality kunnen worden verlegd. De aanwezigheid van andere wandelaars in de stad kan worden in- en uitgeschakeld. Ook heeft de therapeut controle over de stand van de zon, en dus over de tijd van de dag. Cliënten kunnen ieder op een hele andere manier de simulatie beleven wanneer deze overdag of ‘s nachts afspeelt. Er kan ook worden bepaald hoeveel mist er in de stad aanwezig is. Een dichte mist kan de ene cliënt het gevoel geven dat de intimiderende ruimtelijkheid minder hard binnenkomt, maar de andere cliënt juist een gevoel van verdwaaldheid en machteloosheid geven. De therapeut heeft ook controle over de hoogte van gebouwen van de stad. Geven hoge gebouwen een gevoel van houvast aan een cliënt, of heeft het een overschaduwende, intimiderende uitwerking?

Vrerience is verkrijgbaar op Steam en bedoeld voor professioneel gebruik. Neemt echter niet weg dat wij graag iedereen een kijkje willen laten nemen! Zie hier meer. Ben je zelf geïnteresseerd in een behandeling voor agorafobie? Dan kun je altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend intakegesprek.

“De simulatie begint onder een gezellig en verscholen afdakje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *