Menu Sluiten

Virtual Reality tegen Hoogtevrees

hoogtevrees vr

Malintis heeft een virtual reality programma ontwikkeld voor de behandeling van hoogtevrees. Hoogtevrees is eigenlijk letterlijk wat de naam zegt: een angst voor (grote) hoogtes. Om hoogtevrees net als fobieën per definitie een irrationele angst te noemen is slechts deels waar. Het is immers gezond om een stukje angst te ervaren wanneer je op grote hoogte het risico loopt om te vallen. Die angst is een waarschuwingssysteem dat ons motiveert om voorzichtig te zijn. Je kunt spreken van een irrationele angst, wanneer angst optreedt wanneer het duidelijk niet nodig is. Voorbeelden zijn angst voor ongevaarlijke hoogtes of angst die opkomt wanneer je in een veilig en stabiel flatgebouw bent. In zulke gevallen kan iemand zelfs actief plekken zoals hoge verdiepingen vermijden; ook wanneer het nodig is om daar te zijn.
Met hoogtevrees wil je voor geen goud in de schoenen staan van een glazenwasser die een torenhoge wolkenkrabber als klus heeft. Met ons nieuwe programma is het echter mogelijk om in virtual reality via deze ervaring te leren wennen aan verschillende hoogtes.

Van laag tot hoog

VR hoogtevrees vloerUiteraard begint de simulatie veilig op de begane grond. Je ziet hoge gebouwen om je heen boven een drukke winkelstraat uit torenen. Zelf sta je in de gondel van een glazenwasser. Deze gaat tot boven het dak van het enorme gebouw waar het tegenaan staat. Vanaf dit punt zijn de beslissingen aan de deskundigheid van de behandelaar die de gondel kan besturen. De opties bestaan uit ophijsen, laten dalen en pauzeren.

Dit kan een hele uitdaging bieden aan iemand met hoogtevrees. Helemaal boven is het uitzicht echter een heus cadeautje. Hoog boven de daken tussen de vogels kijk je uit over de gehele stad tijdens een mooie zonsopgang. Zo krijg je de gelegenheid om van een situatie die je normaliter zou vermijden, juist te leren genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *