Menu Sluiten

Pijnbestrijding dankzij VR therapie

Immersie

De kracht van VR therapie komt voor een deel voort uit de mate van immersie. Immersie is de overtuigingskracht van de VR-wereld op je psyche. Hoe meer immersie een VR-programma heeft, des te meer je perceptie van de virtuele wereld als de echte ervaart. Een hoge mate aan immersie wordt niet alleen behaald door slechts realistisch ogende beelden. Sommige programma’s maken interactie met de virtuele wereld via de handen mogelijk. Tegenwoordig worden technologieën ontwikkeld die de zintuigen als reuk en zelfs tast meenemen in de VR-ervaring. ‘Deze werking geeft mogelijkheden op het gebied van pijnbestrijding.

Pijnbestrijding via virtual reality therapie

pijnbestrijding VR therapie Op medisch gebied, zorgen de toenemende mogelijkheden van immersie in VR ook voor ontwikkelingen in pijnbestrijding. Veel vormen van chronische pijnklachten komen voort uit de hoeveelheid aandacht die de pijn opeist. Je kunt daardoor betere en slechtere dagen hebben. Hoe meer je geconfronteerd wordt met de zichtbare oorzaken en gevolgen van de pijn, des te meer ben je geneigd zulke pijn te voelen.

Immersie zorgt voor afleiding van de echte wereld naar een virtuele. Hoewel pijn de belangrijke taak heeft je lichaam te waarschuwen dat er iets niet goed is, kan chronische pijn een neerwaartse spiraal vormen waarin de pijn zorgt voor meer stress, en de extra stress zorgt voor meer pijn. De gebleken pijnbestrijding door middel van rustgevende, VR therapie, is te danken aan de hoeveelheid afleiding die immersie biedt. Even maakt de gebruiker deel uit van een werkelijkheid, waarin hij of zij even buiten de realiteit staat waarin de pijn continu domineert en de aandacht opeist. VR is natuurlijk niet in staat om absoluut alle vormen van pijn even in een handomdraai volledig weg te krijgen, maar het verschil is wel degelijk merkbaar zonder ongezonde medicatie.

De resultaten zijn jammer genoeg voorlopig tijdelijk van aard. Zodra het programma stopt, zorgt de terugkeer naar de realiteit ervoor dat de pijn zich ook weer gauw voortzet. Toch zorgt VR dat ten minste even de neerwaartse spiraal van pijn wordt doorbroken. Het is in ieder geval een verrassende en positieve ontwikkeling waar we vast nog wel meer mogelijkheden in gaan tegenkomen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *