Menu Sluiten

Interactieve VR therapie vs een 360 graden video

360 graden video

360 graden video virtual reality therapieVooralsnog wordt bij Malintis voornamelijk gebruik gemaakt van 360 graden video’s tijdens de VR therapie. Voor onze programma’s zijn hiervoor bedoelde camera’s in het echt gebruikt om bepaalde situaties te filmen die uiteindelijk voor therapeutische doeleinden worden ingezet. Het kan voorkomen dat hiervoor dus ook echte acteurs worden ingeschakeld. Iemand die moeite heeft met open ruimtes, kan daarom bijvoorbeeld oefenen met 360 graden video’s die zijn opgenomen in het midden van een groot plein.

Het voordeel is dat de immersie van de beleving vergroot, want alles wat je ziet zijn echte beelden van werkelijke situaties. Aan 360 graden video’s die worden gebruikt voor therapeutische doeleinden zit echter ook een nadeel. Je kunt namelijk geen interactie me het programma hebben. Op rondkijken na, heeft de gebruiker geen enkele invloed op wat er in het programma gebeurt

Interactieve VR therapie

interactieve VR therapieHet is ook mogelijk om interactieve VR therapie te krijgen waarbij de gebruiker invloed kan uitoefenen op de omgeving. De ontwikkeling van zulke programma’s kunnen echter behoorlijk wat werk zijn, afhankelijk van wat het programma moet doen. Er moeten 3D voorwerpen en/of omgevingen met de computer worden gemaakt en worden geprogrammeerd hoe de omgeving reageert op de interactie. De gebruiker houdt in iedere hand een afstandsbediening vast. In het VR programma kan de gebruiker een digitale versie van deze afstandsbedieningen terugzien, of zelfs een digitale versie van de eigen handen. Hoewel voorwerpen en omgevingen niet echt zijn zoals met een 360 graden video, kan een overtuigende vorm van interactie op weer een andere manier de immersie van de beleving vergroten.

Als interactieve VR therapie, kun je bijvoorbeeld denken aan iemand met een spinnenfobie die een digitale spin over zijn of haar digitale handen kan laten lopen. Je voelt het niet en je weet dat het niet echt is. Toch kan het iemand helpen zich veiliger en vertrouwder te voelen in het bijzijn van deze dieren.

Het is ook ons doel om naast 360 graden video’s ook het aanbod aan interactieve VR therapie te vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *