Menu Sluiten

Het Tapas Moment

"Je weet niet eens wat Tapas zijn?" - Het Tapas Moment

tapas

“Wat? Je hebt nog nooit gehoord van die schrijver? Je kent die TV-serie niet? Nooit meegedaan aan een potje bowlen? Je weet niet wat tapas zijn? Wat raar!” Welkom in het Tapas Moment.

De kans is groot dat je wel bekend bent met dit soort vragen. Het is het moment waarop je ontdekt dat het heel normaal zou moeten zijn voor jou om bekend te zijn met iets. Er wordt met verbazing op je gereageerd wanneer je toegeeft dat je de schrijver inderdaad niet kent. Het is raar wanneer je nooit van die ene TV-serie of dat woord hebt gehoord. Je hebt nooit de gelegenheid gekregen om te gaan bowlen. Je hoorde af en toe het woord tapas voorbij komen, maar je wist eerlijk gezegd niet eens dat het iets is wat je kunt eten.

Welkom in… Laten we voor het gemak al dit soort momenten een naam geven: het Tapas Moment.

Zo’n “tapas-moment” kan je bevreemd laten voelen. Je omgeving geeft je het idee dat het raar of zelfs dom is dat je op jouw leeftijd niet eens over die kennis beschikt. Maar is dat wel eerlijk?

Kennis: een voorrecht!

Wij hoeven ons hier niet voor te schamen. Laten wij dus op niemand neerkijken vanwege het niet bekend zijn met een woord, een ding, of een ervaring. Het enige wat de één nodig had en wat anderen hadden gekregen, is dat ene moment waarop iemand anders die kennis deelde. Je kunt de slimste persoon ter wereld zijn, maar je zult echt nooit kunnen weten wat tapas zijn totdat iets of iemand met jou die kennis heeft gedeeld. Het “tapasmoment” is niets meer dan het moment waarop blijkt dat een stukje informatie dat blijkbaar normaal is om te weten in een bepaalde tijd en cultuur, niet aan een persoon is verstrekt.

Je kunt zijn geëmigreerd uit een cultuur waar deze kennis minder vanzelfsprekend was en waarin je andere dingen of gewoontes had die voor hier weer onbekend zijn. Je kunt ouders hebben gehad die ervoor kozen om je dit soort kennis niet mee te geven. Misschien had je een familie waarin nu eenmaal een uitje naar een restaurant, een fondue of barbecue altijd een te grote luxe was. Mogelijk ben je toevalligerwijs tot dusver alleen maar in aanraking gekomen met mensen die zelf ook dat stukje kennis nooit hadden meegekregen, en dus ook niet met jou konden delen.

#doeslief

Ontstaat er een tapasmoment? Ben jij het die niet weet wat de “tapas” zijn, of degene die zich verbaast over het feit dat de ander het niet weet? Het fijnste is om ons niet meer voor het tapasmoment te hoeven schamen. Om een beetje begrip te hebben voor het feit dat iemand het voorrecht nu eenmaal nooit heeft gekregen om met “tapas” in aanraking te komen. Wees lief, en deel dan simpelweg dat stukje kennis met die persoon. Of wellicht nog leuker: zie het als een prachtige gelegenheid om iemand eens mee te vragen naar een goed restaurant!

Wat was jouw tapasmoment? Deel gerust je ervaring hieronder!

1 reactie

  1. L.

    Mijn tapas-momenten waren al die momenten waaruit bleek dat ik niet op de hoogte was van wat mode was op de middelbare school. Ik had gewoon andere dingen aan mijn hoofd om van die dingen up to date te blijven, maar dat werd toen ook als “dom” gezien..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *