Menu Sluiten

Minder medicijnen nodig dankzij VR therapie

Minder medicijnen: van experiment naar de praktijk

VR therapie minder medicijnenWie medicatie nodig heeft, wil daar doorgaans zo min mogelijk van hoeven maken, maar wel het beste resultaat krijgen. Minder medicijnen gebruiken is een veelgehoorde behoefte. Een nieuw geopperd alternatief voor medicatie is virtual reality therapie, waarmee de hulpverlening tegemoet komt aan deze wens.

Het geven van therapie via virtual reality bevindt zich op medisch gebied in Nederland voornamelijk nog in een experimentele fase. Wereldwijd blijken de ontwikkelingen en resultaten van VR therapie al zeer positief. Dit betreffen VR-behandelingen op het gebied van onder meer angststoornissen en -bestrijding, stemmingsproblemen, stressstoornissen en pijn. Men blijkt door deze behandelingen vaak minder medicijnen te hoeven gebruiken. Dit betekent natuurlijk niet dat VR therapie er altijd voor kan zorgen dat mensen helemaal geen medicatie meer nodig hebben. Het gaat soms om een tijdelijke verlichting van bepaalde klachten zolang iemand de virtual reality nog aan het beleven is. Je kunt immers moeilijk 24 uur per dag zo’n bril ophouden!

De overtuiging dat iemand met pure wilskracht invloed kan uitoefenen op het fysieke en psychische gestel bestaat al lange tijd. Je kunt er deels voor zorgen dat je door andere gedachten of alleen al door af en toe hardop iets tegen jezelf te zeggen pijn of stress verlicht. Het zal niet altijd gemakkelijk een hele kuur aan medicijnen vervangen, maar het kan soms een aspirine of twee schelen.

Overtuiging is alles

Virtual reality heeft dit principe eigenlijk een nieuw leven ingeblazen en er een moderne draai aan gegeven. Het is een heel sterk visueel hulpmiddel dat veel overtuigingskracht uitoefent op de hersenen en daarmee de wijze waarop de rest van het lichaam de werkelijkheid interpreteert. Via die weg kan het lichaam een positieve draai geven aan de verwerking van fysieke of zelfs emotionele pijn.
Iemand beleeft VR therapie nog realistischer als er geluid via de koptelefoon wordt afgespeeld en objecten in de virtuele wereld kunnen worden gemanipuleerd met handsensoren. Dit kan een dusdanig overtuigende alternatieve werkelijkheid creëren, dat iemand tijdens een ingrijpende, medische behandeling zich op een warm strand waant. De ontspanning die dit oplevert helpt dan ook de behandeling zelf, terwijl er minder medicijnen voor hetzelfde effect nodig zijn.

Virtual reality speelt in op het feit dat het brein nauwelijks meerdere realiteiten tegelijk kan bevatten. Een succesvol VR-programma kan het brein overtuigen dat het programma de werkelijke van de twee is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *