Menu Sluiten

Kalmeringsmiddel in de vorm van een virtual reality programma?

Wel kalmeringsmiddel; geen pil

VR therapie kalmeringsmiddel strand Het Cedars-Sinai Medical Center van Los Angeles ontdekt voortdurend welke mogelijkheden virtual reality (VR) kan bieden op medisch gebied. Is het een effectief soort kalmeringsmiddel op het gebied van pijn- en stressbestrijding? Pas geleden paste het centrum virtueel stressvermindering tijdens medische ingrepen toe. Een 34-jarige man genaamd Harmon is al sinds 16-jarige leeftijd regelmatig op bezoek bij het ziekenhuis. Hij had altijd een grote angst voor injecties. Harmon onderging in totaal 30 operaties vanwege de ziekte van Crohn. De nodige injecties is hij echter nooit minder angstwekkend gaan vinden.

De momenten waarop hij zijn injecties moest ondergaan beschrijft hij als een echte nachtmerrie die hij telkens weer meemaakte. Deze terugkerende stress was voor Harmon een reden om mee te doen aan een onderzoek met virtual reality. In dit onderzoek was het de bedoeling dat hij een VR-headset bij zijn bed zou houden. De bedoeling was om deze te gebruiken tijdens angstige momenten. Het programma werkte met zowel beeld, geluid, als interactie; met 3D-beelden die de gebruiker afleiden van pijn. Harmon ging in één oogopslag van een ziekenhuiskamer naar het prachtige park van Yellowstone. Dat had direct een kalmerende werking. De arts kon de injectie geven zonder dat hiervoor kalmeringspillen hoefden te worden aangeboden.

Harmon werd zeer enthousiast en gebruikte sindsdien dit programma iedere keer wanneer hij de injectie moest ondergaan.

Als kalmeringsmiddel bij een bevalling

In een ander geval werden afleidende, rustgevende programma’s gebruikt voor een natuurlijke bevalling zonder verdovingsmiddelen. De zwangere Erin ondervond tijdens haar bevalling zo veel stress, dat dit een voorspoedig verloop tegenwerkte. De VR-headset werd snel aangeboden en toonde een prachtig strand met rustgevende geluiden. Daarnaast klonk een rustige, begeleidende stem. De paniek verminderde en het werd tijd voor de bevalling. Hoewel de dokter op dat moment de VR-headset wilde terugnemen, wees Erin dat besluit af. Zij wilde de headset ophouden gedurende de gehele bevalling zelf. De pijn wist ze beter te verdragen en uiteindelijk gaf zij geboorte aan een gezond kind zonder enig gebruik van medicatie!

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *