Menu Sluiten

Claustrofobie – Een nieuwe behandeling in Virtual Reality

In samenwerking met Coolminds – Vrendle, gaat Malintis een nieuw VR programma ontwikkelen om claustrofobie mee te behandelen.

Claustrofobie

Kort gezegd is VR therapie claustrofobieclaustrofobie de angst voor kleine of afgesloten ruimtes. Wanneer de omgeving om je heen beperkt is, kan dit benauwend voelen. Kleine ruimtes kunnen een bron zijn van een overtuiging van controleverlies en het verlies van het gevoel van lichamelijke vrijheid. Bij mensen met deze angst leidt dit tot ernstige gevoelens van angst of zelfs paniek. Bij claustrofobie denkt men vaak aan letterlijke kleine ruimtes zoals kooien, WC-ruimtes of liften. Angst door claustrofobie kan echter ook ontstaan wanneer iemand zich bevindt in een grote mensenmassa. Dit kan bijvoorbeeld bij drukke festivals voorkomen. Bij ernstige klachten kan de angst zo hoog oplopen dat iemand zeer vermijdend wordt naar allerlei onderdelen van het dagelijks leven. 

VR therapie voor claustrofobie

Om dit te behandelen zullen VR-programma’s worden ontwikkeld, waarmee je onder begeleiding van één van onze psychologen kunt oefenen met claustrofobische omgevingen. Het moet natuurlijk niet te heftig zijn, dus er worden verschillende situaties gefilmd op basis van diverse moeilijkheidsgraden. Het doel is om met dergelijke situaties te leren omgaan en de angstreactie zoveel mogelijk in te perken, maar wel op de snelheid en met de intensiteit die de cliënt aankan.

Je kunt hierbij denken aan opnames in een lift. Het kan uitmaken hoeveel verdiepingen deze aflegt voordat de verdieping van bestemming wordt bereikt. Ook zal iemand met claustrofobie verschillend reageren wanneer weinig of veel andere mensen in de lift aanwezig zijn.

Zoals bij de andere therapeutische VR-programma’s die wij aanbieden, geldt hierbij ook dat een groot deel van het brein overtuigd raakt dat de virtuele werkelijkheid de echte is, terwijl het verstand weet dat je eigenlijk in een hele veilige omgeving bent. Hierdoor zul je veel gemakkelijker je grenzen durven te verleggen en oefenen met situaties die je normaal uit de weg zou gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *