Menu Sluiten

Onze (VR) Therapie

Wij willen het meeste halen uit de vele mogelijkheden die wij te bieden hebben.

ONZE WERKWIJZE

Wij ondersteunen onze behandelingen met Virtual Reality (VR). Virtual reality is een technologie waarbij je een speciale bril (Oculus Rift) op je hoofd zet en je jezelf in een andere situatie ziet. De bril registreert elke beweging van je hoofd. Je hersenen waarnemen daardoor alsof je echt in een andere wereld zit. Je voelt je daarbij net alsof een gebeurtenis daadwerkelijk plaatsvindt.

Bij deze werkwijze vinden wij het belangrijk dat je je veilig en comfortabel voelt. Wij houden daar rekening mee rond de duur van de VR therapie, maar ook bij de vormgeving. Voor elke problematiek hebben wij diverse VR programma’s beschikbaar van verschillende niveaus van intensiteit. Afhankelijk van waar je in je behandeling staat, maken we hierin een keuze.

Voor en na de VR behandeling geven wij therapie via gespreksvoering. De vorm hiervan is afhankelijk van je behoeften en problematiek.

Het gebruik van virtual reality in de gezondheidszorg is de afgelopen jaren snel gaan toenemen met vele wetenschappelijk verantwoorde, positieve resultaten. Aangetoond is dat het gebruik van virtual reality de effectiviteit van therapie kan verhogen met 40% en de resultaten sneller worden bereikt. De nadruk lag in het begin vooral op het behandelen van angstklachten zoals specifieke fobieën. Dit is zich verder gaan uitbreiden naar VR therapie voor de behandeling van onder meer agressief gedrag, stress gerelateerde klachten of empathietrainingen.

WERKWIJZE PER PROBLEMATIEK

  • virtual reality therapie werkwijzeVoor mensen met een identiteitsproblematiek bieden wij schematherapie en cliëntgerichte psychotherapie. Binnen deze therapievormen kan VR therapie eveneens een betekenis hebben. Onder meer als het gaat om het verhogen van de stemming, oefenen van gedragsvaardigheden, emotieregulatie en het versterken van het zelfvertrouwen.
  • Cognitieve gedragstherapie en schematherapie worden vaak toegepast als je te kampen hebt met verslavingsproblematiek. Binnen deze therapieën kan virtual reality een onderdeel vormen om dat wat je leert uit de gespreksonderdelen te versterken en bestendigen.
  • Wie stressgerelateerde klachten of psychotrauma ervaart, kan er bij ons baat bij hebben om via schematherapie of EMDR te worden behandeld. Als het gaat om manieren van omgaan met stressvolle situaties, bieden wij bijvoorbeeld VR therapie waarbij je oefent met specifiek gedrag. Ook kunnen deze juist helpen met het ervaren van veiligheid en ontspanning.
  • Angst– of onzekerheidsproblemen behandelen wij middels coaching en cognitieve gedragstherapie. Wij bieden hierbij VR programma’s die een verscheidenheid aan angsten behandelen. Zo kun je denken aan een VR programma voor hoogtevrees, waarbij de cliënt wordt gevraagd te genieten van het mooie uitzicht. Normaal zou deze cliënt zich laten overweldigen door het gevoel van dreiging van de hoogtes.
  • Agressieproblematiek behandelen wij door middel van schematherapie of cognitieve gedragstherapie. Als het gaat om manieren van omgaan met mensen en gevoelens van boosheid, bieden wij ook VR therapie. Deze kunnen je bijvoorbeeld laten oefenen met het naar behoren om kunnen gaan met intimiderend gedrag of stress. Ook zijn er programma’s die je juist een ervaring van rust en vrede kunnen geven.
  • Zowel AD(H)D problematiek als stoornissen binnen het autismespectrum behandelen wij met cognitieve gedragstherapie en coaching. Hierbij kan eveneens virtual reality ingezet worden waar wenselijk. Daarbij kun je denken aan het leren hanteren van situaties die een groot beroep op je doen of het leren oproepen van rust en ontspanning.

WERKWIJZE ROND VIRTUAL REALITY THERAPIE

Bij het toepassen van VR therapie, word je bewust gehouden van de veilige omstandigheden waarin je je bevindt. Dit zorgt ervoor dat we zoveel mogelijk uit de behandelingen kunnen halen. Het kan als een mentale inspanning worden ervaren. Indien de behoefte zich voordoet hebben wij ook VR programma’s puur voor de ontspanning. Voorbeelden zijn zwemmen tussen dolfijnen, of een rustige, natuurlijke omgeving. Je kunt dit zien als een soort cooling-down van een sessie.