Menu Sluiten

VR training binnen een hotel (claustrofobie)

Een VR training die nu in samenwerking met Vrendle in postproductie is, doet vooral beroep op de mate waarin iemand met claustrofobie problemen heeft met controleverlies.

Vertrouwen op hulp

De 360-graden video’s zijn allemaal opgenomen binnen Hotel NH Utrecht. Wij hebben besloten deze video’s in een hotel op te nemen, omdat zich best veel onverwachte situaties kunnen voordoen die een claustrofobisch gevoel teweeg brengen. Een hotel beschikt daarentegen wel over personeel. Deze VR training heeft als doel om je beter tegen claustrofobische situaties bestand te maken. Daarnaast helpt de training ook om vertrouwen te leren krijgen in anderen wanneer je van hun hulp afhankelijk blijkt te zijn.

Een VR training binnen een gewone lift

Het gebruik maken van een lift is voor veel mensen met claustrofobie een uitdaging.VR training lift

Een reis in een lift duurt niet lang, maar het is klein, vaak zonder zicht op wat er buiten de lift gebeurt, en het kan er druk in zijn. Dit alles gebeurt in een situatie waarin je eigenlijk volledig bent overgeleverd aan de werkzaamheid van een machine. Als de machine goed zijn werk doet, zal je voorspoedig de verdieping van je bestemming bereiken. Maar wat gebeurt er als er een defect is? Liften die stilstaan komen immers wel voor. 

In deze VR training zal het echter niet zo’n vaart lopen. De video’s die wij in de liften van het hotel opnamen variëren van een rustige reis naar één enkele verdieping hoger, tot een drukke lift vanaf de begane grond naar de 20e verdieping. In alle gevallen werkt de lift naar behoren. De video’s hebben tot doel te bewerkstelligen dat je ervaart dat het veilig is om erop te vertrouwen dat de dingen gaan zoals ze bedoeld zijn. Als je een lift in stapt, zal er niets anders gebeuren dan dat je simpelweg van één verdieping naar de andere wordt verplaatst voor jouw gemak. Maar vooral ook leer je om te gaan met de angst die kan ontstaan door in een afgesloten kleine ruimte te zijn, waarbij je zelf niet zomaar de deur kan openen. 

"Wat als...?"

Maar wat als er eens iets fout gaat? Dit is een vraag die veel mensen met claustrofobie kan plagen. De kleine kans dat er onverwachts iets gebeurt en je overgeleverd lijkt te zijn aan een benarde situatie. Wat als die lift een keer vast komt te zitten? Wij leven gelukkig in een samenleving waarin het nauwelijks is voor te stellen dat dit daadwerkelijk een bedreigende situatie is. Het is doorgaans niet moeilijk om iemand te bereiken voor hulp en een technisch defect zal al gauw de aandacht van anderen trekken. Een fobie komt voort uit angst die ondanks alle rationalisaties niet gemakkelijk weg te wuiven is. Aantoonbare feitelijkheden waarom er geen reden is voor angst, zijn over het algemeen niet genoeg om ervan af te komen.

Een VR training in een toiletruimte

VR training toiletruimteVirtual reality therapie kan iemand met claustrofobie helpen bij het ervaren en vervolgens uitdoven van de angst. Door bijvoorbeeld op deze manier te ervaren om vast te zitten in een kleine ruimte, kan je leren je angst te ondergaan met de ervaring dat deze ook weer verdwijnt of je leert op een effectieve manier je angst te bestrijden. Wij hebben een VR training ontwikkeld, waarin je op een openbaar toilet zit. Het slot werkt echter niet goed. Je krijgt de deur niet van het slot en je weet niet wat er mis mee is. Dat kan een benauwd gevoel geven; helemaal wanneer de tijd verstrijkt en de deur maar niet open gaat. Wat er uiteindelijk gebeurt is doodeenvoudig. Je krijgt het voor elkaar om door wat te rommelen aan het slot, uiteindelijk de deur open te krijgen. Dan verlaat je de ruimte om gewoon verder te gaan met je dag.

Deze video leert onder andere dat geduld loont. Het laat zien dat er zelfs in zo’n geval eigenlijk nog lang geen echte reden is voor paniek. Soms is enkel even het één en ander uitproberen voldoende om de situatie op te lossen. De training heeft als doel dat je leert te vertrouwen op je eigen mogelijkheden en kracht en om je niet machteloos te hoeven voelen.

Een VR training in een hotelkamer

VR training hotelkamerWat ook kan gebeuren, is dat je het helemaal niet voor elkaar krijgt om je zelfstandig uit een benarde situatie te bevrijden. Je bent dan overgeleverd aan de hulp van anderen. In deze VR training behandelen wij claustrofobie door de gebruiker te laten ervaren hoe het is om in een hotelkamer opgesloten te zitten. Ook hier gaat de deur niet open. Een hotelkamer is een plek die je zelf, op goed vertrouwen, hebt gekozen om een fijne (vakantie)tijd in te beleven. Je zou niet moeten verwachten dat daar dan iets mis zou gaan.

In de video zit je opgesloten in een hotelkamer. Je bent in gezelschap van twee vrienden met wie je de kamer deelt. Ook zij schrikken van het feit dat de deur niet open te krijgen is. De manier waarop zij omgaan met de situatie verandert gedurende de tijd. Uiteindelijk komt iemand van het personeel de deur voor jullie openen na gehoor te hebben gekregen van het feit dat deze niet meer van het slot ging. De video geeft aan de gebruiker een ander soort training over claustrofobie. Het oefent met leren vertrouwen op de omgeving. Maar voornamelijk ook met het ervaren van hoe anderen angst ervaren en daarmee omgaan zonder eraan onderdoor te gaan. Daarnaast kunnen behandelaar en cliënt met elkaar bespreken wat zij vinden van het gedrag van deze anderen in de ruimte. Wat doen ze goed? Wat kon beter? Heeft hun gedrag invloed op hoe je je zelf voelt? Wat zou je tegen ze zeggen? Dit zijn voorbeelden van vragen die kunnen worden gesteld om de ervaring eens vanuit een ander perspectief te benaderen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *